Radio Tango

Current track

Title

Artist


Truer podkaster radio, eller er det sunn konkurranse?

Written by on 9. desember 2022

Podkaster har tatt publikum med storm, og gjort det enkelt for alle å finne noe de kan like, men er det den siste spikeren i kisten for radioen? Det skal vi se nærmere på her.

Podkast

Først, la oss se på hva en podkast er. Podkast er, enkelt forklart, et program som du kan høre på når du vil, hvor du vil. En podkast har minst én programleder, noen ganger både to og tre, og kan også ha gjester som er relevant for det podkasten handler om. I Norge begynte podkaster livet med å være radioprogram som ble lastet opp på NRKs nettside etter sendetid, slik at lytterne som gikk glipp av episoden når den ble sendt på radioen kunne høre den senere. I dag er det litt annerledes. Nå kan hvem som helst med litt teknologi i hjemmet lage sin egen podkast, og legge den ut på nettet.

Podkaster blir altså ikke sent på en bestemt radiostasjon til et forhåndsbestemt tidspunkt. I stedet blir de lastet opp til forskjellige nettsider eller i programmer som Spotify og iTunes, hvor du kan velge og vrake mellom dem. Har du for eksempel en smarttelefon kan du dermed høre på en podkast uansett hvor du er, uten noe annet ekstrautstyr enn kanskje noen øreplugger.

Tar du for eksempel bussen til og fra jobb kan du høre på en podkast mens du koser deg med favorittspillet ditt. Hvis du for eksempel liker bingo, er det bare å laste ned en app som lar deg gjøre det på farten, akkurat som en app for podkaster, og spille deg igjennom morgentrafikken mens du lar deg fascinere av et foredrag om kunst, eller fniser av noen morsomme historier fra komikere. Du kan til og med finne en podkast som forteller deg om bingo, hvis du er en ekte entusiast.

Temaene i podkaster kan være nesten hva som helst, og er uten tvil en grunn til at populariteten deres har steget. Noen kategorier som gjerne trekker mange lyttere er «true crime», altså sanne kriminelle saker, og sport, som for eksempel podkasten «Heia Fotball», men det skal godt gjøres å ha en interesse som ikke er dekket av en podkast et eller annet sted. Det meste finnes under temaene som kan pirre nysgjerrigheten, enten du er ute etter noe lærerikt, noe underholdende eller simpelthen noe sladder.

Radio og podkast

Hver gang teknologien gir oss et nytt medium, hører vi alltid at det blir dødsslaget til forgjengeren, men radio har overlevd og adaptert seg hver gang. Men, med podkaster er kanskje en annen historie. Det som gjør radio mer attraktivt i mange situasjoner enn TV er ikke et fortrinn over podkaster, og nettet er full av podkaster som kan gi deg alt en radiostasjon kan. Så, er denne trusselen reell?

Det som kanskje er den største forskjellen på radio og podkaster er nok at en radiostasjon har sitt eget fastsatte program. Vil du høre et bestemt program, må du altså høre på radioen din når det sendes. Radiostasjoner har valgt å slå tilbake mot dette med å legge ut programmene på for eksempel nettsidene sine slik at du kan høre dem når du vil. Det betyr rett og slett at de har valgt å lage sine egne podkaster.

En annen forskjell er at radioprogrammet som går når du har tid til å høre på radio kanskje ikke interesserer deg. Hvis du liker hardrock og det som sendes er en samling av Beethovens beste, er det kanskje ikke så interessant. Dette kan selvfølgelig løses enkelt ved å surfe radiokanaler til du finner noe som passer deg bedre, men det er likevel hakket mer tungvint enn å høre på en episode av en podkast laget for dine interesser og hobbyer.

Trussel eller konkurranse?

Podkaster har fått mange lojale fans, og med god grunn. De er lett tilgjengelig for så godt som alle, og det finnes så mange av dem at å finne en som passer for deg, burde være enkelt. Det eneste som kan gjøre det litt vanskelig, er å måtte bla igjennom alle de forskjellige kategoriene og temaene som kan høres artig ut før du finner din nye favoritt. Men radioen har sine fortinn også. Den nyeste musikken dukker gjerne opp på en radiokanal først, og, på godt og vondt, har en radiokanal røtter i lokalsamfunnet. Nasjonale og lokale nyheter blir ikke dekket av podkaster naturlig nok, og det er ingen oppdateringer av saker mens de skjer.

Podkasten er nok en konkurrent som kan tvinge radiostasjoner til å tenke litt over hvordan de lager programmene sine og hvor tilgjengelige de er, men den blir nok ikke den siste spikeren i kisten til radioen.